LİSANSÜSTÜ ÖĞRENCİLERİN VE ÖĞRETİM ÜYELERİNİN ORIC NUMARASI ALMASI

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının Açık Bilim ve Açık Erişim çalışmaları çerçevesinde; üniversitelerde hazırlanan lisansüstü tezler ile bilimsel faaliyetler sonucu ortaya çıkan kitap, makale, kongre bildirileri ve her türlü bilimsel yayının bibliyografik denetimini sağlamak ve açık erişimde araştırma hizmetine sunmak amacıyla, bir çalışma başlatılmıştır. Bu çalışma ile oluşturulması düşünülen YÖK Açık Bilim ve Açık Erişim Sisteminin altyapısında; verilerin standardizasyonunu sağlamak için ücretsiz olarak temin edilebilen uluslararası yazar kimlik numaralarından Open Researcher and Contributor ID (ORCID) kullanılması gerekliliği ortaya çıkmış olup, tezli lisansüstü öğretim öğrencileri ile tüm akademisyenlerin ORCID numarası alması ve daha önce yapılan yayınların ORCID numarası ile eşleştirmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda, YÖK Yürütme Kurulu, 13.05.2020 tarihli (Oturum No: 30) toplantısında; lisansüstü tezler ile makale, kongre ve sempozyum bildirileri, kitap ve her türlü bilimsel yayınların takibinde öğretim elemanları ile tezli lisansüstü öğretim programlarına kayıtlı öğrencilerin Open Researcher and Contributor ID (ORCID) numarası kullanmalarının zorunlu tutulması kararlaştırmıştır. Akademisyenler ve lisansüstü öğrencilerin ORCID numarası almalarında yardımcı olmak amacıyla hazırlanan "yardım dokümanı" ektedir. İlgililerin En geç 31.07.2020 tarihine kadar ORCID numarası almaları gerekmektedir.

Akademisyen olmayan Lisansüstü öğrencileri Tez Veri Giriş Formundan, Akademisyenler YÖKSİS’ten (Personel İşlemleri-Özgeçmiş oluştur-Kişisel Bilgiler-YÖK Akademik) numaralarını alacaklardır.

2 – Akademisyen kadrosunda olmayan öğrencilerimiz için ORCID alınması ile ilgili yol haritası şu şekildedir;

• YÖK Ulusal Tez Merkezine gidilir. (Bağlantı için Tıklayınız)
  • Sağ üst köşede bulunan “ÜYE GİRİŞİ” butonuna tıklayınız
  • Açılan sayfada e-devlet şifreniz ile sisteme giriş yapınız.
  • Profil bilgilerinizin bulunduğu sayfada bulunan “TEZ VERİ GİRİŞ FORMU” bölümüne tıkladıktan sonra açılan pencerede tezleriniz görünecektir.
  • ORCID numarası almak istediğiniz tezi seçtikten sonra açılan form üzerindeki gerekli alanları doldurup “ORCID NUMARASI AL” diyerek numara alabilirsiniz.